A Duális Képzési Tanács (DKT) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felsőoktatásért Felelős Államtitkársága 2015. november 10-én duális képzésről szóló információs napot rendezett a Herman Ottó Konferencia Központban. Az eseményt Mezőszentgyörgyi Dávid, a Kaposvári Egyetem általános rektorhelyettese, a Herman Ottó Intézet főigazgatója nyitotta meg. Elmondta, az intézet 2015 szeptemberétől a Kaposvári Egyetemmel és a Hódmezővásárhelyi Főiskolával működik együtt duális képzésben. A hallgatók szakmai kompetenciájának növelése érdekében öt gyakorlati helyet biztosított, így az egyetem tanterve, valamint a DKT által meghatározott keretek között, gyakorlati oktatás során ismerkedhetnek meg az intézet sokszínű tevékenységével.

Rudnay János, a felsőfokú duális képzéssel foglalkozó DKT elnöke elmondta: a tanács elkötelezett a minőség mellett, a képzésben részt vevő vállalatoknak általános és szakmai követelményrendszernek kell megfelelniük, amelyet rendszeresen ellenőriznek. Kiemelte: a vállalatok számára a legnagyobb előny, hogy olyan munkatársat kapnak a képzés befejeztével, aki ismeri a céget, a munkát, a környezetet.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára hangsúlyozta: azt szeretnék elérni, hogy 2020-ra az elérhető képzési területeken a hallgatók nyolc százaléka válassza a duális képzést. Az államtitkár szerint a duális képzés az eddigi eredmények alapján sikeres. Szeptemberben 440 hallgató kezdte meg ebben a formában a felsőoktatási tanulmányait, számukra csaknem kétszáz vállalat nyújt gyakorlati képzési helyet. Az államtitkár ismertette, hogy a cégeket több módon motiválják arra, hogy vállalják hallgatók képzését. A vállalat a szakképzési hozzájárulásból a gyakorlati napok alapján napi mintegy 4500 forintot vonhat le – hozzátéve, hogy a jövőben valószínűleg emelkedni fog az elszámolható összeg. Az egyetemek számára számos pályázatot hirdettek meg a duális képzés fejlesztésére – mondta.  Felhívta a figyelmet arra, hogy a felsőoktatási intézmények a 2016–2017-es tanévre vonatkozó egyetemi szerződéseket november 27-ig nyújthatják be a DKT-hez. Beszámolt arról, hogy a mostani tanévben országszerte 19 felsőoktatási intézményben indult duális képzés. A hallgatók a felsőoktatási felvételit megelőzően jelentkeznek a duális képzésben résztvevő vállalatoknál, amelyek a jelentkezők közül választják ki azokat, akiknek ajánlást adnak. Februárban a hallgató már a vállalat által adott ajánlat birtokában jelentkezhet a felsőoktatási képzésre – jegyezte meg.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára elmondta: a gyakorlat azt mutatja, hogy a duális képzésben részt vevő fiatalok sokkal könnyebben tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A gyakorlati képzést biztosító cégek egyik motivációja az, hogy utánpótlást neveljenek – tette hozzá.

Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős országos alelnöke elmondta: a mezőgazdaság generációváltás előtt van, a területen dolgozók ötven százaléka 46 és 60 év közötti, 25 százalékuk 60 évnél is idősebb. Nem mindegy, hogy az „új stafétabotot” képzett, struktúrában is gondolkodni képes, alkalmazkodni tudó fiatalok veszik-e át – tette hozzá.

Az eseményen a Duális Képzési Tanács a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával kötött együttműködési megállapodást, amellyel a kis- és középvállalkozások intenzívebb bevonását, és a duális képzésben részt vevő vállalati partnerek minőségbiztosítását erősítik.
 

Forrás: Herman Ottó Intézet, MTI

Cikk megosztása