alt

V. Németh Zsolt és Mezőszentgyörgyi Dávid sajtótájékoztatón mutatták be az immár hagyományosan megjelenő, a hazai környezeti adatokat és tendenciákat, valamint a legégetőbb teendőket bemutató kiadványt.

A Herman Ottó Intézet gondozásában jelent meg a Magyarország Környezeti Állapota 2014. című kiadvány, amelynek középpontjában a legfontosabb környezetvédelmi kérdések, így többek között az éghajlatváltozás, levegőtisztaság, zajvédelem, hulladékgazdálkodás, kármentesítés és természetvédelem állnak. Részletezi a nemzeti környezetvédelmi célkitűzéseket, emellett a legfontosabb teendőket is bemutatja.

Hazánk környezeti állapotáról ez a kiadvány ad keresztmetszetet, környezetpolitikánk eredményességének, a beavatkozások hatékonyságának fokmérője – mondta el V. Németh Zsolt a kiadvány bemutatójának sajtótájékoztatóján. A környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárt hozzátette, felméréseiből kiderül, hogy kedvezően alakult számos környezeti elem és folyamat is az elmúlt esztendőkben.

Részletezte: a kiadvány adatai szerint jól látszik, hogy a jó minőségű ivóvízellátás és a keletkezett szennyvizek megfelelő tisztítása, elvezetése az elmúlt években sokat fejlődött, 2013-ban már a városi lakások 95,8 százalékában, a községi lakások 90,8 százalékában volt bevezetett ivóvíz, emellett a lakások 75 százalékát kötötték rá a közüzemi csatornahálózatra. A hulladékgazdálkodás tekintetében látványos fejlődés tanúi lehetünk, amelynek legnagyobb eredményeként csökkent hazánkban a hulladék mennyisége és látványos változás figyelhető meg a szelektív gyűjtésben is, jóval nagyobb mennyiségű másodnyersanyag adható át az elkülönítő gyűjtéssel az ipar számára.  A felmérésekből az is kiderül, hogy az újonnan üzembe helyezett gépjárművek fajlagos szennyezőanyag kibocsátása a szabályozás szigorodása miatt folyamatosan csökkent. A korábbi évek jelentős hazai eredménye, hogy 2011-ben lezárult a Natura 2000 hálózat kialakítása. Az elmúlt időszakban javult a közösségi jelentőségű fajok és élőhelyek természetvédelmi helyzete –tette hozzá az államtitkár.

Zajvédelmi szempontból fontos teendőnk, hogy a 2014. és 2019. közötti időszakban stratégiai küszöbérték feletti zajterheléssel érintett lakosok számát csökkentsük, valamint megszüntessük a határérték feletti zajterhelést az ipari és szolgáltató létesítmények környezetében.

Rávilágított arra, hogy miközben globálisan nő a védett területek aránya, egyre jobban pusztul az élővilág. 1965 óta 600 százalékkal nőtt a védett területek nagysága, ezzel szemben a biodiverzitás 40 százalékkal csökkent. Ez jelzi, hogy tévút, ha csak a védett területekre koncentrálunk, az ökoszisztéma szolgáltatásokra kell irányítanunk a figyelmet, így például kötelező lesz Magyarország számára is ökoszisztéma térképet létrehozni, szolgáltatásokat felmérni különböző élőhelyekre.

Az elért eredmények ellenére még mindig maradtak nagy prioritású és nagy volumenű feladatok az országban, melyek megoldása összetett feladat – hívta fel rá a figyelmet.

A környezetvédelemi kiadvány korábban a Nemzeti Környezetügyi Intézet gondozásában jelent meg, így idén már a Herman Ottó Intézet adhatta ki – mondta el Mezőszentgyörgyi Dávid.  A természetvédelem és környezetügy az intézet új feladata, amellyel egyben a szaktárca környezetügyi – nem hatósági – háttérintézménye. Közreműködik a szakpolitikai döntések tudományos igényű megalapozásában, jogszabályok előkészítésében, emellett innovatív kezdeményezésekkel és megoldásokkal járul hozzá a hazai környezetügy előrelendítéséhez. A tudományos igényességgel megírt kiadvány is ezt szolgálja, amely kétezer példányban jelent meg, emellett elektronikus úton is elérhető. Pontos számokon, adatokon, kutatásokon alapulva, tendenciákon keresztül, közérthető formában juttatja el az ismereteket azokhoz, akik szeretnék megismerni Magyarország környezeti állapotát – világított rá.  Hozzátette: az intézet alapvető feladatának tekinti a társadalmi nevelést, az oktató és nevelő munkát. Ennek jegyében július óta renget olyan műhelytalálkozót, fórumot, konferenciát rendezett, amely széles közönség számára teszi elérhetővé és érthetővé a környezetben és természetben zajló folyamatokat. Hangsúlyozta a feladatok ellátásában a civil és kormányzati szereplők közötti együttműködések erősítésének fontosságát, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy természetbarát, környezetüket szerető nemzedékek nőjenek föl.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

A kiadvány a csatolmányból letölthető.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

 

 

 

 

Cikk megosztása