alt

A Herman Ottó Ünnepen szakmai műhelykonferenciával köszöntötték a vidékfejlesztők és környezetgazdák folyóiratát, az alapításának 30. jubileumát ünneplő A Falu című periodikát.

Értelemből fakadó szeretettel kell közeledned mindannyiunk szülőanyjához, a természethez” – idézete köszöntőjében Rácz András a természetvédők hitvallásává vált gondolatot Herman Ottótól. A környezetügyért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a negyedévente megjelenő  A Falu című folyóirat szerkesztői elkötelezettséggel, hosszú ideje díjazás nélkül végzik tevékenységüket és foglalkoznak azokkal a társadalmi és tudományos kérdésekkel, amelyekkel Herman Ottó is foglalkozott már a maga korában. Közvetítik azt a hagyományos falusi tudást integráló szemléletet, amit mindannyian a polihisztortól tanultunk. A helyettes államtitkár tolmácsolta a rendezvény fővédnökének, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek üdvözletét, emellett köszönetet mondott azért, hogy a természetvédelemről, tájvédelemről, kunhalmokról, egyedi tájértékekről, mintaprogramokról szóló cikkek folyamatosan megjelenhettek a folyóirat hasábjain. Kiemelte, hogy a természetvédelem, a környezetügy, a vidék fejlesztése csak akkor lehet eredményes, ha integrált szemléletet követünk, ebben az állami szféra, a nemzeti parkok, a természetvédelmi őrszolgálat mellett a civilek, a helyi emberek, a közösségek részvétele is szükséges.

A hagyományt kell ötvöznünk a modernnel, úgy hogy az érték legyen. Ez jelenti a Herman Ottó Intézet feladatainak legfontosabb vezérfonalát is: a hagyomány, mert abból kell építkeznünk és mellette a modern, mert azt kell továbbadnunk – jelentette ki Mezőszentgyörgyi Dávid. A főigazgató hozzátette: ennek jegyében segíti az intézet azokat a közösségeket, személyeket, jelentet meg kiadványokat, szervez konferenciákat, műhelytalálkozókat, kerekasztal-beszélgetéseket, amelyek irányt adó szellemi táplálékunkként szolgálhatnak. A Falu idén immár harminc éve teszi fel és vizsgálja a vidékkel, a helyi társadalommal és gazdasággal, az ökológiai szemléletű környezetgazdálkodással vagy éppen a civil szervezetekkel kapcsolatos kérdéseket, hogy ezzel hozzájáruljon a vidék megerősödéséhez.  A három évtized alatt formálódtak témái, a szerzők, a felelős szerkesztők, az aktuális kérdések, amelyekre választ kerestünk.

Az 1985-ben, az Agroinform Kiadó és Nyomda Kft. által alapított folyóirat ma már, 2012-től a Herman Ottó Intézet, az akkor még VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet égisze alatt jelenik meg – idézte fel a három évtizede alapított folyóirat alapításának kezdetét Bolyki István. A szerkesztőbizottsági tagok közt a kezdetektől számos jeles embert köszönthettünk, akikben mindig közös volt, hogy a vidék fogalmát, megújulásának lehetőségét, megmaradását a legnehezebb időkben is töretlen lelkesedéssel, kitartással és elszántsággal kutatták és szorgalmazták – tette hozzá.

A szaklap minősített tudományos folyóirat, a benne található közlemények megfelelnek a tudományos minősítési követelményeknek: a cikkek tudományos témákat dolgoznak fel, tudományos nyelvezettel íródnak, annak szellemében, hogy a sikeres munka eredménye és feltétele, hogy a tervezőknek, kutatóknak, fejlesztőknek, civil szervezetek vezetőinek, aktív értelmiségieknek legyenek közös ismeretei, megvitatható gondolatai, tervei, megvalósítható forgatókönyvei. Az utóbbi években igyekeztünk, hogy a tanulmányok, megfelelve a tudományos elvárásoknak, még olvasmányosabbak, közérthetőbbek legyenek, hogy az még szélesebb közönséget érhessen el – mondta el  Dénes Zoltán, A Falu felelős szerkesztője.

Eperjesi Tamás, a Herman Ottó Intézet főigazgató-helyettese, A Falu folyóirat szerkesztőségének vezetője elmondta, hogy a falusi közösségek élete, a technika, a tudomány, a környezet és vidék fejlesztésének helyzete, kérdése nagyon mély gondolatokat és előadásokat kíván, ezt mégis családias környezetben, barátainkkal és partnereinkkel tehetjük, akik az elmúlt években ennek fontos és lelkes szakmai szereplői voltak.

Az ünnepség gondolatébresztő előadási közt a folyóirat szerkesztőbizottságának tagjai, valamint együttműködő partnerei a folyóirat múltját, jelenét és jövőjét tárgyalták, megosztották gondolataikat a fenntarthatósági elvekről, környezetünk állapotáról, társadalmi vállalkozásokról, társadalmi innovációról, fenntartható kistérség fejlesztésekről valamint arról, hogy merre tart a magyar falu.

A konferencia nyitányaként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségek osztályába járó Kuti Róbert hegedűjátéka csendült fel, a szellemi előételét a Bánki Benjamin slammer előadása szolgáltatta. A szakmai összejövetelt Béres András, a Herman Ottó Intézet főigazgató-helyettesének gondolatai és néptáncbemutató zárta.

 

A Herman Ottó Ünnepen elhangzott előadások A Falu tavaszi számában lesznek olvashatóak!

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása