alt

A Tanyafejlesztési Program 2015. évi eredményeit, tapasztalatait szakmai műhelytalálkozón összegezték december 18-án a Herman Ottó Konferencia Központban, amelyen a jövőre vonatkozó irányokat is megfogalmazták.

Az idén érkezett a programba a legtöbb pályázat, több mint 1700, amelyekből 360-at bíráltak el pozitívan. A pályázatok értékelését közel ötven munkatárs végezte el határidőre – mondta el Mezőszentgyörgyi Dávid, a Herman Ottó Intézet főigazgatója.

A program idén az ötödik pályázati kiírást élte meg, amely iránt komoly érdeklődés mutatkozott mind a tanyán élő gazdálkodók, mind az önkormányzatok részéről. A Tanyafejlesztési Program jövőre 1,2 milliárd forintos kerettel folytatódik, a későbbiekben pedig tovább emelnék a támogatás mértékét – emelte ki Szakáli István Loránd. Az agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár hozzátette: egyre többen, közel háromszázezren élnek ma tanyán, a fejlesztési program életminőségük javítását szolgálja.

A következő évi Tanyafejlesztési Program a Vidékfejlesztési Program felhívásait figyelembe véve, azzal összhangban jelenik majd meg – mondta el Szabó Mátyás. A Földművelésügyi Minisztérium Agrárfejlesztési Főosztályának vezetője jelezte, hogy a következő évi felhívás jogszabályalkotása már januárban megkezdődik, az előző évhez képest korábban, kora tavasszal szeretnék meghirdetni, hogy a pályázóknak elegendő idő álljon rendelkezése a felkészüléshez.

A szakmai műhelytalálkozón többek között azt is vizsgálták, hogyan lehet tovább egyszerűsíteni a pályázatok benyújtását, csökkenteni az adminisztrációs terheket, segíteni a tanyán élő pályázókat.  

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása