alt

A Herman Ottó Intézet is kiállított az idei AGROmashEXPO-n, ahol szó esett a Tanyafejlesztési Programról, a Fekete István Mintaprogramról és a gépkezelői jogosítványokról is. Karácsony Zoltán képzési igazgató az intézet lap- és könyvkiadási tevékenységét mutatta be az érdeklődőknek.

A mezőgép-szakkiállításon elhangzott előadásában Karácsony Zoltán mb. képzési igazgató bemutatta a 137 fővel dogozó Herman Ottó Intézet feladatköreit, visszatekintve az 1994-ben alapított intézet múltjára és a feladatkör-bővüléssel járó névváltozásokra.

Elég arra utalni, hogy kezdetben ASZI-ként (Agrárszakoktatási Intézet) működő intézmény nemcsak név-, de feladatváltozásokon is keresztülment. 2012-től Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet néven működött, majd átszervezéssel lett a mai Herman Ottó Intézet, amelyben hat igazgatóság látja el a szaktárca által ráosztott feladatokat.

Az agrárszakképzés feladatain belül a szakmai vizsgáztatás megszervezése; 65 agrárintézmény számára szakmai képzések, szaktanári továbbképzés szervezése; szakértői tevékenység; oktatás-módszertani fejlesztés, felnőttképzés, külföldi gyakorlatok megszervezése is szerepel.

Lapkiadással kapcsolatos tevékenységük tizenegy szaklapra terjed ki, az alapító jog mellett pár lapnál szerkesztőségi feladatokat is ellátnak. A lapok forgalmazása a Magyar Posta Zrt. által történik.

Az előadó röviden abc-sorrendben mutatta be a tizenegy szaklapot. Ezek: 1. Állattenyésztés és Takarmányozás – magas szakmai szint, sok cikk a doktorandusok tollából; 2. A Falu – a 30 éves múlttal rendelkező, negyedévente megjelenő lap, a vidékkel, helyi társadalommal foglalkozik, környezetgazdasági, ökológiai szemlélettől vezérelve; 3. Catastrum – a lapcsalád legújabb tagját 2014-ben indította el a Magyar Nemzeti Levéltár katasztertörténeti kutatások közlésére; 4. Gazdálkodás – 50 éves múltra visszatekintő lap, amely helyt ad agrárpolitikai, üzleti, marketing stb. témáknak is; 5. Halászat – negyedévente jelentkező folyóirat, nemcsak a halászoknak, hanem a horgászoknak is hasznos információkkal szolgál, foglalkozik a vízi erőforrások hasznosításával is, és tartalmaz jogszabályi ismertetéseket, pályázati útmutatókat; 6. Hungarian Agricultural Research – a folyóirat negyedévente jelenik meg angol nyelven, nem csak az EU-ban, EU-n kívüli országokban is népszerű; 7. Kertgazdaság – az egyetlen hazai tudományos jellegű kertészeti lap, amely főleg az oktatás és kutatás számára fontos; 8. Magyar Állatorvosok Lapja – havonta megjelenő tudományos-szakmai folyóirat, fő célja a folyamatos oktatás, amelynek érdekében rendszeresen közöl tudományos cikkeket, kutatásról szóló jelentéseket számtalan állatorvosi témában; 9. Mezőgazdasági Technika – Magyarország egyetlen tudományos színvonalú mezőgazdasági műszaki-fejlesztési és kereskedelmi szaklapja; 10. Növénytermelés – a termesztés, nemesítés, genetika stb. témáival foglalkozik, angol összefoglalókat is tartalmaz; 11. Növényvédelem – havonta megjelenő szaklap, szintén angol nyelvű összefoglalókkal, az aktuális növényvédelmi problémák magas szinten való bemutatását, mellette a növényvédelem történetével foglalkozó írásokat tartalmaz.

A szaklapi tevékenység bemutatása után a tankönyvkiadásról kaptunk áttekintést. Az Intézet alsó- és középfokú szakmai képzésekhez nyújt könyveket. Jelenleg 329 tankönyvük van forgalomban iskolai és tanfolyami oktatásra. A hagyományos (nyomtatott) szakanyag mellett foglalkoznak oktató CD-kel és bemutató filmekkel az élelmiszeripar, mezőgazdaság, erdészet, vadászat területén. 42-féle oktató CD-vel és 231-féle bemutató DVD-vel rendelkeznek.

 

Forrás: agroinform.hu

Cikk megosztása