alt

Január utolsó hétvégéjén rendezte meg hagyományos szakvezetéses téli túráját a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. A 80 bátor vállalkozó, köztük a Herman Ottó Intézet munkatársai, észak-déli irányban szelték át a Bükk hegységet.

A VII. Transzbükki átkelésen a természetvédelmi szakemberek olyan helyeket is bemutattak a résztvevőknek, amelyek fokozott védelem alatt állnak, csak hatósági engedély birtokában látogathatók: ilyen volt a Leány-völgy, az Őserdő és a fennsík peremén lévő Sima-kő. Mindeközben terepi előadásokat is hallhattak az érintett területek természeti és kulturális örökségi értékeiről.

A fennsíkra felérve, a Fekete-sári Erdészháznál igazi különlegességgel készültek a természetvédelmi szakemberek: bemutatkozott a 2016-os év védnöke, Horkai Zoltán, aki farkasok és más nagyvadak tartásával foglalkozik gödöllői intézményében, a Horkai Állatkoordinációs Központban. A túrázók itt igazán közeli kapcsolatba kerülhettek a Bükkbe visszatelepülőben lévő farkasok fogságban nevelkedett testvéreivel, és újabb ismeretekkel gazdagodtak az ökológiai rendszer e fontos csúcsragadozóiról.

Az ország legmagasabban, mintegy 932 méteren fekvő barlangja, a Körös-bérci-barlang felkeresését követően a kétszáz éve érintetlen Őserdőbe vezetett a túra útvonala, majd azt követően a Sima-kőről tekintettek le a túra résztvevői a ködbe burkolózó Déli-Bükkre. A jó hangulatú gyalogtúra a Vörös-kői-források érintését követően a Stimecz-háznál zárult, ahonnan kisvonat vitte tovább a fáradt túrázókat Felsőtárkányba.

A program 2014 óta viseli az Erőss Zsolt emléktúra nevet, emléket állítva a 2013-ban Kancsendzöngán eltűnt hegymászónak, aki abban az évben a nemzeti park védnökeként tiszteletbeli vezetője volt a túrának. Az emléktúra idén is a felsőtárkányi Nyugati Kapu Látogatóközpont udvarán a „Hópárduc” emlékének állított kopjafájánál megtartott ünnepélyes megemlékezéssel ért véget.

 

 

Forrás: bnpi.hu

 

Cikk megosztása