alt

Családias hangulatú szakmai konferenciát szervezett a Kistérségi Fejlesztő Szervezetek Országos Szövetsége és a LEADER Egyesületek Szövetsége 2016. február 9-én, amelynek a Herman Ottó Konferencia Központ adott helyet.

A közel 160 megjelent vendéget Mezőszentgyörgyi Dávid, a Herman Ottó Intézet főigazgatója köszöntötte.

A szakmai előadások közt Kiss Gábor, a Herman Ottó Intézet szakmai tanácsadója, a Zöldutak Módszertani Egyesület alelnöke elemezte a natúrparkok jelenlegi helyzetét és bemutatta a hazai fejlesztési koncepciót, amely a Herman Ottó Intézet koordinálásában készült el. Szó esett többek között egy átfogó minőség- és szervezetfejlesztésről, együttműködésről, az országos natúrparki „minőségoffenzíva” elindításáról, valamint a fejlesztési koncepcióban vázolt pillérekről is.

Csikász Gábor, a Kistérségi Fejlesztő Szervezetek Országos Szövetségének (KIFESZ) elnöke ismertette a 2016. évi tervezett programokat, illetve a térségfejlesztési együttműködési lehetőségeket. Mintaértékű, regionális, illetve országos együttműködéseket, projekteket mutatott be Kandikó Rita, a nagyvázsonyi Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület elnöke, egyben a KIFESZ alelnöke, aki 2016 januárjában részt vett a Brüsszelben megrendezett társadalmi vállalkozásokat tárgyaló konferencián. Előadásában ismertette a fórum céljait és témáit is. Hajas Pál, a Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület elnöke az európai működési trendekről tartott előadását, amelyben kifejtette az Európai Vidéki Hálózatok közgyűlésein elhangzottakat. A „tufakő” integráció kiépítéséről, és az „1 falu – 1 MW” energetikai integráció fejlesztéséről beszélt Nagy József, a Bükk-térségi LEADER Egyesület elnöke. Páliné Keller Csilla, az Alpokalja-Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezet vezetője a  LEADER Helyi Akciócsoportok (HACS) Akadémia és további fórumok terveit részletezte. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázati lehetőségeinek turisztikai hasznosításáról, a helybeni értékteremtésről és szolgáltatásfejlesztésről Bíróné Nagy Csilla, a Közép-Szabolcsi LEADER Egyesület munkaszervezet vezetője tájékoztatott. Emellett Bazsó Gabriella, az Éltető Balaton-felvidék Helyi Akciócsoport képviseletében a stratégiájukban szereplő célokat, valamint az Éltető Balaton-felvidék védjeggyel rendelkező, a védjegyhez újonnan csatlakozó termelők és szolgáltatók tevékenységének fejlesztési lehetőségeit vázolta előadásában. A Leader Inspired Network Community három napos nemzetközi vidékfejlesztési szakmai találkozónak 2016. szeptember 27. és 29. között ezúttal Magyarország ad otthont – hívta fel a figyelmet a gazdaságfejlesztést, a turizmust, a társadalmi aktualitásokat, valamint a környezetvédelem és energetika témaköröket érintő eseményre Rácz Judit, a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület HACS munkaszervezet vezetője. Végül Magócs Krisztina, a Lechner Tudásközpont munkatársa részletezte a LEADER Helyi Fejlesztési Stratégia értékelési szempontjait, majd javaslatokat tett a jelenlévő HACS munkaszervezet vezetők és munkatársak számára a stratégiájuk elkészítésére vonatkozóan.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása