alt

A fák története és kapcsolata az emberekkel a fontos az Európai Év Fája versenyen, amelynek döntőjében Bátaszék legöregebb fáját, a molyhos tölgyet is köszönthetjük. A szavazás február 29-ig tart!

A fák kulturális és természeti értékére hívja fel a figyelmet az Európai Év Fája verseny, amely a Cseh Köztársaságban nagy hagyományokkal bíró Év Fája verseny folytatásaként született. Itt nem a fák szépsége, mérete vagy kora a fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk az emberekkel. A versenyben ugyanis olyan fákat keresnek, melyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek.

A döntőben hazánkat a Tolna megyei Bátaszék legöregebb fája, a molyhos tölgy képviseli. A fa egy 18. századi erdő emlékét őrzi, a mögötte álló Szent Orbán kápolnát pedig ugyanekkor emelték egy pestisjárvány után. Az öreg tölgy és a kápolna közösen őrzi a települést és lakóit, akik az ‘56-os Dunai árvíz idején is ide menekültek. A tekintélyes fát a helyi földművesek gondozták: levágták száraz ágait, és a csonkot megfestették, ezzel védve a betegségektől. Máig élő hagyomány, hogy a tölgy törzsét május 25-én borral locsolják, ezzel biztosítva a következő év bő szőlőtermését.

A szavazás 2016. február 1-től 29-ig tart!

Forrás: treeoftheyear.org

Cikk megosztása