alt

Nótaszóval és rock zenével vette kezdetét az idei év első Helyi Aktivációs Műhelynapja Nagyvázsonyban, amelyet a Herman Ottó Intézet támogatásával az önkormányzat és a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület szervezett.

2016. február 16-án rendezték meg az első Helyi Aktivációs Műhelynapot (HAM) Veszprém megyében, amelyen olyan szakemberek, módszertani támogatók kerülhettek egy asztalhoz, akik segítik a fiatalokat, azokat, akik vidéken élnek és ott is képzelik el jövőjüket. Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Térben (IKSZT) helyet kapó eseményen közel száz érdeklődő jutott friss és aktuális információkhoz 16 tájékoztató előadáson keresztül.

Az eseményen Fábry Szabolcs polgármester köszöntötte a vendégeket, majd Eperjesi Tamás, a Herman Ottó Intézet főigazgató-helyettese a fiatalok és az önkéntesség fontosságát emelte ki. Az intézet osztályvezetője, Tar Gyula egy topográfiai játékkal kezdte előadását, majd módszertani ajánlásokat mutatott be értéktárak, tájértékek felméréséhez. Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tereket érintő aktualitásokról, jogszabályi változásokról Böröcz Lívia, a Herman Ottó Intézet osztályvezetője tartott tájékoztatást. Nemzetközi tapasztalatok szerzése fiatal vállalkozásoknak az Erasmus Fiatal Vállalkozók Európai Uniós programot Czigány Attila, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdaságfejlesztési főmunkatársa mutatta be, majd a Partnerség program, az iskola, mint "régi-új" közösségmegtartó erőt Bakos István, a Diagonál Magyarország alelnöke ismertette. Gondolatainak egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy legyünk alázatosak a fiatalokkal való munkában, hallgassuk meg őket és találjunk ki együtt a közös utakat. A résztvevők a Türr István Képző-, és Kutató Intézet felzárkóztatást segítő aktivitásairól és megoldási lehetőségekről hallhattak előadást Pluhár László osztályvezetőtől. Bazsó Gabriella és Hoffner Tibor vidékfejlesztők a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért szervezet Értékőr programját mutatták be. A társadalmi vállalkozások formáit Kandikó Rita, a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület elnöke ismertette. Az Ifjúsági Garancia Programot Kupovits Anita, a Sümegi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály ifjúsági tanácsadója népszerűsítette. Tölcsér Tímea, az Új Nemzedék Központ ifjúsági alprogram igazgatója bemutatta az intézet következő öt évre tervezett programjait, céljait. Pályaorientációról tartott tájékoztatást Tungli Zsuzsanna, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadója. A kulturális közfoglalkoztatás tapasztalatait mutatta be Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Iroda területei koordinátora. Fábry Szabolcs, a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat Veszprém Megyei területi felelőse a Vidékfejlesztési Programokról és lehetőségekről tartott tájékoztatást.  Emellett Kandikó Rita, a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület elnöke az önkéntességről osztotta meg tapasztalatait, illetve az egyesület által kiküldött fiatalok és seniorok is bemutatkoztak.

Az előadások után a résztvevők műhelymunkában vettek részt.  Bakos István a társadalmi vállalkozások gyakorlati tapasztalatait osztotta meg az érdeklődőkkel, majd Imre atya interaktív beszélgetést tartott „és mi lesz a lelkekkel?” témakörben.

A zárszót Eperjesi Tamás tartotta, aki kiemelte, hogy a vidék megújulásában is nagyon fontos az összefogás és a közös jövőkép alkotás.

A műhelynap alatt Gyovai Ferenc és Orsós András vizuális jegyzetelést végzett, így a nap végére egy kép foglalta magába a rendezvényt. Gyovai Ferenc képzőművész, egyben a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület ifjúságsegítőjének képeiből egy kiállítás is fogadta a résztvevőket.

A nagyvázsonyi HAM jó mintát adott a feladat megosztásra és az összefogásra. Hiszen a Herman Ottó Intézet segített a regisztrációban, az IKSZT munkatársak Ebeléné Polgár Nikolett vezetésével a vendéglátásban és a fényképezésben, a Fekete Sereg pedig koordinálta a szakmai programot, így a szakmai napon a jó hangulat is garantált volt.

Forrás: Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület

Cikk megosztása