alt

A Herman Ottó Intézet és a Szent István Egyetem a fenntartható mezőgazdaság jegyében szervezett konferenciát, amelyen innovatív megoldásokat, vegyszermentes módszereket ismerhettek meg a résztvevők. A kétnapos szakmai rendezvénynek március 21-én Gödöllő, március 22-én a Herman Ottó Konferencia Központ adott otthont.

A homeompátiás technológiának hazánkban is egyre több követője van. A módszer megítélése nem mindig pozitív, az azonban bizonyos, hogy képviselői egy erős és összetartó magot képeznek, akik meggyőződéssel és abban a hitben végzik munkájukat, hogy ezzel az emberek jólétét szolgálják – mondta el köszöntőjében Mezőszentgyörgyi Dávid.  A Herman Ottó Intézet főigazgatója hozzátette: minden szakembernek megvan a maga meggyőződése arról, hogy ő miben hisz, milyen módszert alkalmaz. A konferencia célja, hogy párbeszédet teremtsen, lehetőséget adjon arra, hogy tágítsuk ismereteinket, feltehessük kérdéseinket, amely az adott témában egy újabb előrelépést eredményezhet.  

Fehér István, a SAGITER nemzetközi projekt vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az egyik legjelentősebb kérdést jelenti napjainkban, hogy hogyan lehet fenntartható a mezőgazdaság, természeti erőforrásaink. Erről ma számos tudományos cikk értekezik, tanulmányok születettek, melyek vizsgálták, hogy a gazdaság, a társadalom, a környezet, az intézményrendszerek, hogyan tesznek erősítésért.  Elmondta, hogy a Szent István Egyetem programja többek között arra vállalkozott, hogy megszerezzék és összegyűjtsék az informális tudást, amelyet átadhatnak a mai fiataloknak, hallgatóknak, szaktanácsadóknak, gazdálkodóknak, hogy ezáltal érzékenyebbek legyenek a fenntarthatóság kérdése és szellemisége iránt. Tudományos és hétköznapi, hagyományos és ökológiai tudás ismereteket igyekeznek kombinálni, ezek módszereit vizsgálni és továbbítani.

A szakmai napon mintaértékű fejlesztést ismerhettek meg a résztvevők Majda Ortan, okleveles agrármérnök, szaktanácsadó munkássága alapján. Az agrohomeopátiás készítmények általános bemutatása, hatásmechanizmusa, alkalmazási területük mellett a zöldségtermesztés és palántanevelés tapasztalatait is részletezte.  Előadásában tájékoztatott a pettyesszárnyű muslica, a nagy kártételű selyemfényű puszpángmoly elleni védekezés vegyszermentes lehetőségeiről is.

Az esemény előadásának anyaga elérhető a csatolmányban.

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása