alt

Évente 3,8 millió tonna, azaz két Gellért-hegynyi hulladékot termelünk Magyarországon, aminek nagy része újrahasznosítható lenne, ha kellő figyelmet fordítanánk a hulladék megfelelő kezelésére.

Európában és Észak-Amerikában egy ember átlagosan 95-115 kilogramm élelmiszert dob ki évente. Az Európai Unió országaiban fejenként átlagosan 157 kilogramm csomagolási hulladék keletkezik egy évben. A háztartási e-hulladéknak azonban mindössze csak 16 százaléka kerül újrahasznosításra. Ez csak néhány kiragadott példa a világszerte tapasztalható, elképesztő mértékű hulladéktermelésre.

Magyarországon a papír, műanyag és fémhulladéknak jelenleg 39 százaléka kerül újrahasznosításra. 2020-ra ezt a számot szeretnék 50 százalékra emelni. Országszerte ma már 9700 szelektív hulladékgyűjtő sziget létezik, emellett pedig egyes helyeken - például Budapesten - már működik a házhoz menő gyűjtés is. Adottak a feltételek a javulásra. Már csak a szándék hiányzik.

Miért nem teszünk valamit azért, hogy ez megváltozzon? – Jogos a kérdés, hisz, ha időben cselekednénk, még átírhatnánk a jövőnket! A változást azonban ne mástól várjuk, nekünk kell azt elkezdenünk. Lehetőleg még ma.

A globális hulladékproblémára hasznos ötletekkel és egy sci-fi imagefilmmel hívja fel a figyelmet a hasznositsd.hu oldal, amelynek legfőbb célja, hogy hozzájáruljon a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítéséhez. Számos hasznos információval segít, például abban, mihez kezdj a kiürült tusfürdős flakonnal, a kiégett villanykörtével vagy a fáradt sütőolajjal. Ezeket ugyanis mind lehet szelektíven gyűjteni. Az oldalon egész sor fontos, hulladékkezeléssel kapcsolatos fogalom magyarázatát is megtalálható, és részletesen elmondja, melyik hulladéktípussal mi a teendő.

Forrás: impressmagazin.hu

 

Cikk megosztása