alt

Szakmai előkészítő úttal egybekötött Telihold túrán vett részt a Herman Ottó Intézet több munkatársa a Mecsek Zöldút Egyesület szervezésében 2016. március 23-án. A találkozó lehetőséget adódott az ország több pontjáról érkezők bemutatkozására és tapasztalatcseréje is.

Az EDEN-díjas Mecsek Zöldút Egyesület által szervezett Telihold túrán a részvevők többek között megismerkedhettek a Babás szerkövekhez kapcsolódó mondával, a Jakab-hegyi földvár és a pálos kolostor történetével. A túrát megelőző találkozón több helyi szervezet képviseltette magát, valamint jelen voltak az ország más tájain található zöldutak, így például az Örökségeink útján-, a Galga-Zagyva- illetve a Cserhát Natúrpark Zöldút képviselői is. A kötetlen beszélgetésen megosztották egymással a helyi sajátságokon alapuló jó gyakorlatokat, a helyben működő jó példákat.

A Telihold túra másnapján barátságos partnertalálkozón csoportosan látogatták meg a Bio Bia Portáját Cserkúton, egy sertésfeldolgozót Kővágószőlősön, a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola és Erdő Házat a Pécstől két kilométerre található Bakonya-Sás-völgyben. Orfűn ellátogattak a Malommúzeumba, majd a Muskátli étterem szomszédságában található Kemencés Udvarba.

A szakmai tanulmányút zárásaként a Herman Ottó Intézet, illetve a Zöldutak Módszertani Egyesület munkatársai felkeresték az Orfűn található Medvehagymaházat. Az új látogatóközpontban Berecz Ágnes, a Pandora Egyesület tagjának, a Medvehagymaház vezetőjének irányításával ötleteket gyűjtöttek a későbbi programokhoz, valamint az épület hasznosításához, amely elsősorban barátságosabbá tételére, nevének is megfelelő kialakítására, emellett természetközeli programok szervezésére irányult.  

Az épületet a Medvehagyma Fesztiválon a Pandora Egyesület, Orfű Község Önkormányzata, Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület, valamint a Mecsek Zöldút Egyesület közreműködésével 2016. április 9. adják át ünnepélyesen.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

 

Cikk megosztása