alt

A Herman Ottó Intézet idei második Helyi Aktivációs Műhelynapját rendezte meg március 31-én, Kárászon, egy alig több mint háromszáz lelkes, festői szépségű Baranya megyei településen, amely tapasztalatcserére és partneri kapcsolatok építésére is alkalmat adott.

A közel ötven résztvevőt elsőként Lép Péter, Kárász polgármestere köszöntötte a kárászi Integrált Közösségi és Szolgáltató Térben (IKSZT-ben), majd Tar Gyula, a Herman Ottó Intézet osztályvezetője nyitotta meg a tanácskozást. A kárászi Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér eddigi tevékenységét Pap Judit Elza mutatta be, részletesen kitérve a helyi értékeket és hagyományokat középpontba állító különböző rendezvényekre, azok közösségformáló erejére. Böröcz Lívia, a Herman Ottó Intézet osztályvezetője az IKSZT-ket érintő aktualitásokról és jogszabályi változásokról tájékoztatta a jelenlevőket. Szatyor Győző grafikus, faműves szobrász a Baranya Megyei Értéktár Bizottság munkájáról számolt be, az értékek kiválasztásáról, továbbá azok népszerűsítéséről. Az értéktárak életre hívásának motivációjára, az értéktárak küldetésére helyezte a hangsúlyt előadásában Murányi Norbert, a Herman Ottó Intézet munkatársa, aki szorgalmazta a feltárt értékek minél szélesebb körben történő bemutatását.

A Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület képviseletében elnöke, Finta István tartott előadást a helyi értékek vidékfejlesztésben betöltött szerepéről, az értékorientáció megjelenéséről a helyi fejlesztési stratégiában. Tar Gyula a közösségi értékgyűjtéshez, a tájértékek felméréséhez és a települési értéktárak létrehozásához adott szemléletbeli és módszertani ajánlásokat a téma iránt elkötelezett hallgatóságnak, majd Mezei Attila, a Települési Értéktár Bizottság tagja számolt be annak tevékenységéről. Röviden bemutatta azt a 44 helyi értéket is, amelyet eddig felvettek a kárászi értéktárba.

 

Forrás: IKSZT – Kárász

Cikk megosztása