alt

Egy alattomosan támadó szennyezés a zaj. Nem olyan látványos, mint egy szeméthegy, vagy éppen egy olajfolt a vízen, vagy egy füstölgő gyárkémény, de egészségkárosító hatása kimutatható – mondta V. Németh Zsolt a Föld napja – VI. Tudományfesztivál alkalmával tartott kiadvány bemutatón Budapesten.

V. Németh Zsolt két – a Herman Ottó Intézet gondozásában megjelent – kiadványt mutatott be a nagyközönségnek a Föld napja nyitányán. Ahogy a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár fogalmazott: két hiánypótló kiadványról beszélhetünk, hiszen a zajról nagyon keveset tudunk, pedig foglalkozni kell vele. Az Életünk és a zaj című kiadványban megtaláljuk az alapvető ismereteket, rámutat arra, hogyan védekezhetünk ellene, és hogy kinek mi a feladata.

Mindkét kiadvány szemléletformáló jellegű. Az államtitkár kijelentette: a Hulladék is érték című, gyerekeknek készült foglalkoztató füzet rámutat arra, hogy szakítani kell azzal a szemlélettel, miszerint a hulladék egyenlő a szeméttel, hiszen a települési szilárd hulladék több mint ötven százaléka újrahasznosítható. Hozzátette: arra kell törekednünk, hogy ezt az újrahasznosítható részt kinyerjük a hulladékból és másodnyersanyagként az ipar számára átadjuk.

Fontos betartani a hulladék hierarchiát – jelentette ki az államtitkár, miszerint törekednünk kell arra, hogy ne képződjön hulladék, ha képződik, akkor az újra használatára kell törekednünk, valamint olyan technológiát kell alkalmazni, ami az újrahasznosítást segíti elő.

Béres András, a Herman Ottó Intézet főigazgató-helyettese elmondta: az intézet az elődintézmények munkáját folytatva több tudományos, szakmai és szemléletformáló kiadványt ad ki időről időre. Folyamatosan kiadja a szaktárca szakmai–tudományos folyóiratait, de egyéb, a környezetügy és a természetvédelem témaköréhez kapcsolódó kiadvánnyal is jelentkezett az elmúlt év során. Tavaly decemberben jelent meg a Magyarország környezeti állapota 2014 című kiadvány, valamint a Budapest természeti értékei című kötetet is.

A főigazgató helyettes hozzátette: a jövőben is terveznek hasonló kiadványokat megjelentetni, így a zajjal és a hulladékokkal kapcsolatban is jelennek meg még kötetek a közeljövőben.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet, FM Sajtóiroda

Cikk megosztása