A Madarak és fák napja alkalmából a Herman Ottó Intézet több helyszínen színes programokat szervez május 10. és 14. között. A Herman Ottó Napok eseményei között szakmai konferenciák, könyvbemutató, interaktív szemléletformáló játékok mellett néptánc, állatsimogató, sólyombemutató is várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

A társadalom még intenzívebb bevonása és szemléletformálása a célja a Herman Ottó Intézet rendezvénysorozatának, amelyet május 10-én Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, az intézet főigazgatója nyit meg. Kovács Norbert „Cimbi” néptáncbemutatóját szakmai konferencia követi, amelyen az év emlőséről, madaráról, hüllőjéről, rovaráról, haláról és vadvirágáról, valamint Európa fájáról is hallhatnak az érdeklődők. Bemutatják A Körös-Maros Nemzeti Park állatvilága – Gerinctelenek, illetve a Budapest természeti értékei című könyveket. A helyszínt Danyik Tibor, a Herman Ottó Intézet Természetmegőrzési és Ökológiai Osztály vezetőjének tus, akvarell technikával készült illusztrációinak bemutatója teszi még látványosabbá. A konferencia programja ide kattintva érhető el, a jelentkezési lap pedig ide kattintva érhető el!

A szakmai programok mellett a gyerekeket a környezeti nevelés és természetvédelem jegyében kalandos állomások várják. Tájékozódhatnak a komposztálható anyagokról, a komposzt készítés folyamatáról, valamint a kész komposzt felhasználásáról. Interaktív játékon keresztül a szelektív hulladékgyűjtés jó gyakorlatával, a zajjal és zajvédelemmel ismerkedhetnek meg. Izgalmas kísérlettel mutatják be számukra a globális klímaváltozáshoz kapcsolódóan az óceánok vízszintjének emelkedését. Emellett állatsimogató, egerészölyv bemutató, népi játékok, kézműves- és táncfoglalkozások várják őket, a Herman Ottó Vándortanösvényen keresztül arra is választ kaphatnak, hogy milyen út vezet a polihisztorrá váláshoz.

A rendezvénysorozat május 11-én a Magyar Természettudományi Múzeumban Ember és természet – állandó harc, vagy békés együttélés? Avagy tollas és szőrös szomszédaink a városokban címmel folytatódik. A madárgyűrűzés története és jelene, a madarak nyomkövetése mellett az előadók a védett madarak okán fellépő konfliktusokat is részletezik és azt is bemutatják, hogyan alakíthatóak ki a madárbarát kertek. A természetbarátokat élő madárfestés, madárbemutató, a kicsiket pedig a MyNest madár és gyerekbarát játszótér is várja.

A program folytatásában a Duna-Ipoly Nemzeti Park közreműködésével a Sas-hegy élővilágával és földrajzi adottságaival a Naplemente túrán nappali viszonyok mellett juthatnak fel a hegyre az érdeklődők, de napnyugta után már a főváros fényeiben gyönyörködhetnek a kilátópontról.

A Városliget természeti és épített értékeit szakemberek irányítása mellett ismerhetik meg a Földművelésügy Minisztérium fenntartásába tartozó szakközépiskolák csoportjai a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a Herman Ottó Intézet közös szervezésében. A Herman Ottó tanösvénnyel játékos formában a természet- és környezetvédelem, irányított kincskereső játékon keresztül pedig a múzeum kiállítása kerülhet közelebb a tanulókhoz. Filmvetítésen mutatják be számukra a polihisztor életét és munkásságát, illetve tankönyvekről, szakmai folyóiratokról, kiadványokról is tájékozódhatnak.

A Herman Ottó Napok május 14-én Devecserben, az Apte Művészeti Egyesület és a Néptáncosok Baráti Köre által szervezett Bakony-Somló Népművészeti Találkozón, természettudományi vetélkedővel, gyermekprogramokkal zárulnak.

 

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása