alt

A Magyar Természettudományi Múzeumban folytatódott a Herman Ottó Napok rendezvénysorozat, ahol szakmai előadások, filmvetítések, madárbemutató, illetve természetbarát játszótér is segítette tollas és szőrös szomszédjaink megismerését.

A Madarak és fák napja alkalmából a Herman Ottó Intézet két héten át több helyszínen szervez színes programokat. A 2016. május 11-i programnak, Ember és természet – Állandó harc, vagy békés együttélés? Avagy tollas és szőrős szomszédaink a városokban címmel adott otthont a Magyar Természettudományi Múzeum. Korsós Zoltán köszöntőjében Herman Ottó gondolatait idézte, amely szerint minden madárnak megvan a maga helye a természetben. Rávilágított arra, hogy polihisztorunk már az 1900-as évek elején felhívta a figyelmet arra a folyamatra, amely napjainkban is zajlik: a mezőgazdasági, az emberi társadalom terjeszkedése és egyéb tevékenységek következtében pusztulnak a természetes élőhelyek, amelynek a madarak is elszenvedői.  Feladatunk, hogy megóvjuk a madárvilágot, amelyhez az emberek bevonására, szemléletváltásra van szükség – tette hozzá a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója.

A természet ismerete és védelme egyre közelebb kerül az emberhez, amely a városban élők számára is kiemelten fontos. Budapesten számos állatfaj él velünk, bent a város közepén, még akkor is, ha csak ritkán látjuk őket. A közös rendezvény többek között azt a célt szolgálja, hogy még többet tudhassunk meg az életükről – emelte ki köszöntőjében Mezőszentgyörgyi Dávid, a Herman Ottó Intézet főigazgatója.

Az előadások a madárgyűrűzés történetét és jelenét, a madarak nyomkövetését, valamint a védett madarak okán fellépő konfliktusokat is részletezték. Bemutatták Budapest állatvilágát és annak kutatását, ismertették azokat a társadalmi kezdeményezéseket, összefogásokat, amelyek a madárállományok jobb megismerését segítik. Továbbá az érdeklődők azt is megtudhatták, hogyan alakíthatóak ki madárbarát kertek, illetve a természetfilmek és online kamerák világába is bepillanthattak.

A természetbarátokat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület foglalkoztató programjai, filmvetítés, élő madárbemutató, a kicsiket pedig a mYnest madár és gyerekbarát játszótér is várta a múzeum kiállításai mellett.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása