alt

A polihisztorrá válás izgalmas útján indulhattak el a Földművelésügy Minisztérium fenntartásába tartozó szakközépiskolák csoportjai a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár valamint a Herman Ottó Intézet közös rendezvényén.

A Madarak és fák napja alkalmából a Herman Ottó Napok rendezvénysorozat több helyszínen színes programokkal várja két heten keresztül a természetbarátokat. Az esemény célja a tudásátadás és ismeretterjesztés minél szélesebb körben, így harmadik állomásaként május 12-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár valamint a Herman Ottó Intézet közös programja bővítette a Földművelésügy Minisztérium fenntartásába tartozó szakközépiskolák csoportjainak ismeretét, érdeklődési körét.

Napjainkban már szerte a világban ünnepelik a Madarak és fák napját, amely a természettől elidegenedett XXI. századi ember felelősségérzetét igyekszik újból felébreszteni – mondat el Eperjesi Tamás köszöntőjében. A Herman Ottó Intézet főigazgató-helyettese beszédében hangsúlyozta, hogy a fiataloknak ebben kiemelt a feladta. Barack Obama gondolatait idézve felhívta a figyelmet arra, hogy ez az első generáció, amely már a bőrén érezheti a klímaváltozás következményeit, és talán az utolsó, amely még tenni tud csökkentéséért. Éppen ezért fontos, hogy aktívan, játékosan vonjuk be őket, értékes információkkal gazdagodjanak, hogy világunk védelméhez járulhassanak hozzá. A felelősségünk közös! – tette hozzá. 

A több mint 170 középiskolás a Városliget természeti és épített értékeit szakemberek irányítása mellett ismerhette meg. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár 30 perces sétájához rejtvényt kaptak a diákok, az impozáns épület minden pontjában megkezdődhetett a kalandos kincskeresés, miközben a múzeum kiállítása is egyre közelebb kerülhetett hozzájuk. A mezőgazdaság története, eszközei, a vadászati, borászati, halászati és nemzeti lókiállítás mellett a Balaton-felvidéki kisparaszti pincebelsőt, szobát is megismerhettek. A legszemfülesebbek pedig még arra is tudták a választ, hogy a halászati enteriőr feletti küllőköves rózsaablakon hány állatábrázolás található. Továbbá a természet- és környezetvédelem, valamint polihisztorunk életútja a Herman Ottó tanösvénnyel játékos formában kerülhetett közelebb a tanulókhoz.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása