alt

Idén az ötödik Helyi Aktivációs Műhelynapot rendezték meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mezőkeresztesen. A szervezésben ezúttal a Kistérségi Fejlesztők Országos Szervezete Egyesület is aktív szerepet vállalt.

Az érdeklődőket elsőként Majoros János, Mezőkeresztes polgármestere köszöntötte. Ezután Eperjesi Tamás, a Herman Ottó Intézet főigazgató-helyettese az egymástól való tanulás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Böröcz Lívia, a Herman Ottó Intézet Közösségi Fejlesztésekért és Értéktárakért Felelős Osztályának vezetője előadásában az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek (KSZT-k) működését érintő aktuális jogszabályi változásokat részletezte. Kitért az IKSZT munkatársak végzettségére vonatkozó előírásokra és az ezekhez kapcsolódó képzési kötelezettségekre, továbbá tájékoztatást adott a beszámolási időszakok módosulásáról, majd ifjúsági közösségeket érintő programokat és képzéseket ajánlott a közönség figyelmébe. Ezt követően Tar Gyula a Herman Ottó Intézet Tájegyüttműködésért, Zöldgazdaság-fejlesztésért és Ökoturizmusért Felelős Osztályának vezetője az egyedi tájértékek és más helyi értékek feltárásához, megőrzéséhez és azok hasznosításához kapcsolódóan fogalmazott meg ajánlásokat.

G. Fekete Éva a Miskolci Egyetem tanára, a KIFESZ tiszteletbeli elnöke Társadalmi innovációk vidéki térségekben címmel tartotta meg gondolatébresztő előadását. Kégl Ildikó a Magyar Hírlap újságírója Tárgyiasult gondolatok – Értékek Borsodból, Abaújból és Zemplénből című könyvének második kötetét ajánlotta jó szívvel a hallgatóság figyelmébe. A mezőkeresztesi települési értéktárba eddig felvett 14 értéket és a helyi értékgyűjtés folyamatát Bogárdiné Berecz Mária művelődésszervező prezentációjából ismerhették meg a jelenlévők.  A dél-borsodi térséghez köthető civil fenntarthatósági kezdeményezésekről tartott előadást Martonosi Júlia a Bese Természetvédelmi Egyesület képviseletében.

Az előadásokat műhelymunka követte, ahol a Kistérségi Fejlesztők Országos Szervezete Egyesületének tagjai tanácskoztak, illetve az IKSZT munkatársak és helyi értékfeltárásban aktív szerepet vállaló civilek osztották meg egymással tapasztalataikat.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása