alt

A Környezetvédelmi Világnapot minden évben együtt ünnepeljük a Pedagógusnappal, ami jó alkalmat teremt arra, hogy rávilágítsunk az oktató-nevelő munka környezetvédelemben betöltött szerepére.

A Pedagógusnap és a Környezetvédelmi Világnap alkalmából állami elismeréseket adtak át 2016. június 3-án,a Földművelésügyi Minisztérium Darányi Ignác teremében. V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár és Gulyás Andrea közigazgatási államtitkár Környezetünkért Díjjal, Környezetünkért Emlékplakettel, Miniszteri Elismerő Oklevéllel, Nagyváthy János Díjjal, Tessedik Sámuel Díjjal ismerte el azoknak a teljesítményét, akik kiemelkedő munkát végeztek a tudomány, az oktatás, a közigazgatás, jogszabályalkotás, a hatósági munka területén, és sokat tesznek az élhető környezet, az egészséges élet fenntartásáért.

A minisztérium kiemelt feladata a környezeti nevelés, a szemléletformálás, valamint a környezettudatos magatartást megalapozó programok működtetése, kiemelt figyelemmel a Földművelésügyi Minisztérium által fenntartott iskolákban, ezért fontosnak tartjuk, hogy 2016 végére az agrár-szakképző intézményeink mind elnyerjék az Ökoiskola címet - hangsúlyozta beszédében V. Németh Zsolt.

Kiemelte, hogy a tárca újjá kívánja éleszteni az Emberi Erőforrások Minisztériumával és az Iskolakertekért Alapítvánnyal közösen az iskolakert mozgalmat, így a 2016-os évet a kertészkedés évévé nyilvánították. Az államtitkár tájékoztatott arról, hogy a BISEL „Bioindikáció a középiskolai oktatásban” című környezeti nevelési program újraindítása érdekében együttműködési megállapodás jött létre az Földművelésügyi Minisztérium, a Herman Ottó Intézet, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság között.

Végül beszédében megemlítette, hogy a „Földtől az asztalig” program egyik alappillére a Kistermelői élelmiszer-előállító, falusi vendéglátó szakképesítés, amely lehetővé teszi komplex feladatok elvégzését a megfelelő alapanyag előállításától kezdve a feldolgozáson át az elkészített élelmiszer értékesítéséig.

Az eseményen Dr. Németh Ibolya, a Magyar Környezeti Nevelők Egyesületének volt elnöke s a Mecsek Zöldútért végzett munkájának illetve öt környezeti nevelési területen hosszú időn át végzett módszertanának eredményeként, Környezetünkért Díjban részesült. Gondolkodása, életszemlélete a környezettel és a természettel harmóniában élő, felelősen gondolkodó embert példázza. Munkájában a felelősségteljes falusi életet, és a vidéki turizmusban rejlő szépségeket prezentálja az érdeklődőknek. 

 

Forrás: FM Sajtóiroda

Cikk megosztása