alt

Az Európai Táj Egyezmény 17. műhelykonferenciáját rendezték meg Budapesten, 2016. június 8. és 10. között, amelyen 35 ország képviselője volt jelen. Az Európa Tanács Táj Díját Hetésnek ítélték oda.

2016. június 9-én ünnepélyes eredményhirdetéssel egybekötött gálavacsorán Maguelonne Dejant-Pons, az Európa Tanács Európai Táj Egyezmény főtitkára és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár jelenlétében adta át az Európa Tanács Táj Díját a nyertes konzorcium képviselőinek: Bedő Andreának, a Vasfüggöny út Egyesület ügyvezetőjének, Budai Krisztinának, a Zöldutak Módszertani Egyesület elnökének, Szép Zsuzsannának, a rédicsi körjegyzőség jegyzőjének, valamint az érintett települések polgármestereinek.

Fazekas Sándor ismertette, hogy az idén 12 országból érkezett pályaműből a bizottság Mesés Hetés négy magyar és hat szlovén településének ítélte meg a díjat. A települések és két magyar civil szervezet - a Vasfüggöny út Egyesület és a Zöldutak Módszertani Egyesület - tájmegőrző és fejlesztő koncepcióit hangolták össze annak érdekében, hogy a hetési tájon lévő épített és természeti kincsek megőrizhetők és fejleszthetők legyenek, amelyben külön kiemelte a Herman Ottó Intézet példamutató segítségét is. A miniszter hangsúlyozta, a díj fontos visszaigazolása annak, hogy a magyar tájegyezményben vállalt kötelezettségeket teljesíti az ország, és a kitűzött célokat megvalósítja. Külön is köszönetet mondott a nemzetközi pályázat előkészítését végző tárcaközi testületnek, valamint a bíráló bizottságnak.

Maguelonne Dejant Pons nyilatkozata szerint, történelmi jelentőségű, hogy első alkalommal ítélhették a díjat egy határon átnyúló kezdeményezésnek. Nagyon sok színvonalas pályamunka érkezett az egyezmény 38 tagállamából, így különösen nagy megtiszteltetés, hogy egy apró történelmi tájegységet, Hetést díjazhatták – hangsúlyozta beszédében a főtitkár.

A kétévente odaítélt díjat idén a tíz hetési település: Bödeháza, Gáborjánháza, Szíjártóháza, valamint Zalaszombatfa; továbbá Genterovci - Göntérháza, Kamovci - Kámaháza, Radmozanci - Radamos, Zitkovci - Zsitkóc, Mostje - Hídvég és Banuta - Bánuta közösségei, illetve az együttműködésüket összefogó két civil szervezet - a Vasfüggöny út Egyesület valamint a Zöldutak Módszertani Egyesület - kapta. A zsűri elsősorban a térségben végzett tájmegőrző munkát értékelte példaértékűnek, amely segítette nemcsak a táj-, hanem a Vasfüggöny által szétválasztott emberi kapcsolatok helyreállítását és megerősítését is.

A tájdíj programhoz és az Európai Táj Egyezményhez kapcsolódóan az Európa Tanács rendszeresen kezdeményezi tematikus műhelykonferenciák szervezését, amelynek előadásait 2016. június 8-án tanulmányút előzte meg. A Hetésbe érkező küldöttség tagjait a helyi közösség látta vendégül, településeit a Herman Ottó Intézet szervezésében mutatták be. Több állomást érintve ismertették a hagyományokat, szokásokat, történelmi hátteret, ellátogattak egy-egy csipkés pajtához, kódisállásos házhoz, szoknyás haranglábhoz. A trianoni döntéssel kettévágott, a szlovén és a magyar képzeletbeli határon húzódó Hetés Barátság Parkban zenei előadással, óvodások műsorával várták a vendégeket, ahol a települések kiállították helyi termékeiket, értékeiket. Itt mutatták be a nemzeti parkok, a Magyar Natúrpark Szövetség, az Írottkő Natúrpark, a Zöldutak Módszertani Egyesület és nem utolsó sorban a Herman Ottó Intézet munkáját, feladatait is. A park szimbóluma, a határzár drótjának darabjaiból készült Határtalan madár szobor alatt megkóstolhatták a hetési ízeket, köztük olyan különlegességeket, mint a helyi vadból készült pörköltet dödöllével, valamint a Fumut, a térség keresztelőkre és esküvőkre készített különleges kalácsát is.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásával elindult program fejlődését, az abból kinőtt Mesés Hetés Zöldút eredményeit mind a helyi közösségek, mind a kormányzati szereplők nagy sikerként könyvelték el. Európai sikerének fontos állomása volt a 2015-ben elnyert Magyar Tájdíj, hiszen ezzel az Európa Táj Díj címre is nevezték. A hazai elismerés a magyar táj védelme, kezelése, tervezése érdekében kiemelkedő tevékenységet folytató önkormányzatok, önkormányzati társulások és társadalmi szervezetek részére létrehozott díj. Kétévente egy alkalommal, az április 22-ei Föld Napja alkalmából adják át, amelynek odaítélése pályázati rendszerben történik. A Magyar Tájdíj 2017 cím elnyerésére ebben az évben is lehet pályázni, amelynek beadási határideje: 2016. június 30.

További információ ide kattintva érhető el.

Büszkék vagyunk a Mesés Hetés Zöldút sikerére, gratulálunk a díjhoz!

 

Forrás: MTI, Herman Ottó Intézet

 

Cikk megosztása