alt

A Herman Ottó Intézet tevékenysége szorosan kapcsolódik a környezetvédelmi szemléletformáláshoz, ennek jegyében 2016. június 24-én pedagógusoknak rendezett szakmai konferenciát. Az eseményen közösségi komposztálót is átadtak.

A rendezvény középpontjába a hulladék, a megelőzés, a szelektív gyűjtés és újrahasználat került. „Közös érdekünk a felnövekvő generációk környezetvédelmi szemléletének alakítása. Azt gondoljuk ebben kiemelt fontosságú a gyermekeket oktató tanári kar aktív szerepvállalása és felkészültsége” – mondta el köszöntőjében Mezőszentgyörgyi Dávid. A Herman Ottó Intézet főigazgatója hozzátette, hogy a rendezvény módszertani segítséget nyújt a pedagógusoknak, azokról az új irányokról, amelyet hasznosítani tudnak saját munkájuk során.

Béres András hangsúlyozta, hogy a szemléletformálás csak akkor lehet eredményes, ha az intézetnek szoros a kapcsolata a frontvonalban lévő emberekkel. „Fontos, hogy tanuljunk egymástól, elsajátítsuk a gyermekek nyelvét. 2016-ban jelent meg A hulladék is érték! címmel első foglalkoztató és tájékoztató füzetünk, amely a hulladékgazdálkodás kiemelt témaköreit mutatja be általános iskolás gyermekeknek. Ezért is kérjük a pedagógusok, környezeti nevelők segítségét abban, hogy kiadványunk által közvetített ismeretanyag minél szélesebb körben kerülhessen el a gyermekekhez” – részletezte az intézet környezetügyi igazgatója.

A szakmai nappal egybekötve közösségi komposztálót adtak át, amely azt a célt szolgálja, hogy a környékbeli lakosok előzetes egyeztetés alapján komposztálhassák a hulladékot. A hosszú lebomlási folyamat végén keletkező, tápértékben gazdag föld elvihető. A komposztáló otthoni elkészítéséhez az intézetben dolgozó szakemberek bárkinek adnak tanácsokat.

Az előadások alkalmat adtak a kiadvány tartalmának bemutatására, majd végigkövették a hulladékok útját a keletkezéstől, a szelektív hulladékgyűjtésen, a hasznosításon át az ártalmatlanításig. Ismertették a helyes komposztálás gyakorlatát, illetve az intézetben alkalmazott komposztáló berendezéseket is megtekintették.

Forrás: Herman Ottó Intézet

 

Cikk megosztása