alt

A Herman Pikniken Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, V.Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, illetve Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató adta át „Az év tájértéke 2016” díjat Cák Község Önkormányzatának. Az elismerő címet a Cáki Műemléki Pincesor nyerte el.

A Herman Ottó Intézet idén első alkalommal hirdette meg Az év tájértéke cím elnyerésére szóló felhívását, amelyre közel harminc pályázat érkezett be. Az értékelés során először szakmai zsűri választotta ki az öt legjobbnak ítélt tájértéket, majd ezek közül közönségszavazással dőlt el, melyik közösség kapja a címet.

2016-ban a közönségdíjas Cák Község Önkormányzatának tájértéke, a Cáki Műemlék Pincesor lett. A szabadtéri kiállítóhely évente több rendezvénnyel és színes programkínálattal várja az érdeklődőket. A helyben élő közösség több civil szervezettel és a natúrparkkal karöltve felújította a pincesor egyes részeit, biztosították a rendezvények lebonyolításához szükséges technikai feltételeket, ökoturisztikai nyílt napokat, túrákat, helyi kézművesek és helyi termék előállítók bemutatóit, borkóstolókat és játékokat szerveznek.

A második díjazott az Abasár Község Önkormányzata által bemutatott tájérték, az Abasári kőtenger lett illetve a harmadik helyet a Gyermely Község Önkormányzata által nevezett Gyermely-forrás és ivókút kapta.

A felhívás alapján, a legtöbb pontszámot elért közösség számára, tájértékeik szélesebb körben történő megismertetése érdekében, a Herman Ottó Intézet filmet forgat, továbbá a helyi közösséggel együttműködésben tájérték-felmérési programot indít el. Az első három legtöbb pontszámot elért tájértéket jelölő közösség jutalma ezen felül egy-egy értékes ajándékcsomag.

 

Forrás:Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása