A Herman Ottó Intézet  a Teremtésvédelmi Udvar programjaival, izgalmas pódiumbeszélgetésekkel várja a fesztiválozókat a Művészetek Völgyében 2016. július 23. és 31. között. Környezetünk gondjai, értékrendünk és egymáshoz való viszonyunk problémái kerülnek a középpontba.

A Művészetek Völgye mindig közvetlen, felszabadult légkörű, a magyar kulturális, zenei, színházi, irodalmi élet színe-javát felsorakoztató programsorozat volt, és ez idén sem lesz másként. Kapolcson július 23. és 31. között sokszínű és érdekes program várja a fesztiválozókat.

A Herman Ottó Intézet és partnerei a Teremtésvédelmi Udvarban kínálnak válaszokat arra, hogyan válhatunk felelősen gondolkodó, cselekvőképes, önfenntartó emberré közös otthonunk gondozásáért. Ferenc pápa 2015 nyarán megjelent enciklikája összeköti környezetünk gondjait értékrendünk és egymáshoz való viszonyunk problémáival, megalkotva az átfogó ökológia fogalmát.

A pódiumbeszélgetések alkalmat adnak számunkra a körlevél főbb üzeneteinek közös továbbgondolására. Meghívott vendégeinkkel a templomkert árnyas fái alatt vitatjuk meg mindazokat a témákat, amelyeket egyházi és civil partnereink, illetve az igazgatóságok és osztályok javasoltak. A fesztivál első vasárnapján előítéleteink kialakulásáról és a hozzájuk kapcsolódó társadalmi folyamatokról tart előadást Forgács József, magyar származású, ausztrál szociálpszichológus. A folytatásban pedig olyan témákat részleteznek, mint átalakuló közösségek, az ökoszociális mozgalmak, az egyházak szerepe a vidék fejlesztésében. Bemutatják az egyházi fejlesztéseket, példát adó jó gyakorlatokat, szeretetszolgálatokat és programjaikat. Részletezik a társadalom lelki megújulásának lehetőségét, tájékoztatnak zarándoklatokról, zöldutakról, önkéntességről itthon és a nagyvilágban. A Herman Ottó Intézet Környezetügyi Igazgatósága fokozott aktualitása miatt a klímaváltozás kérdését választotta témaként, ami közvetve vagy közvetlenül az élet minden területére hatással van, új kihívások elé állítva az emberiséget. Továbbá az intézet Természetmegőrzési és Ökológiai Osztálya a fajok jelenkori kipusztulásáról kezdeményez eszmecserét.

Lelki táplálék déli harangszóra címmel a római katolikus templomban rendhagyó istentiszteletek nyújtanak naponta lehetőséget az elmélyülésre és feltöltődésre. Mindebben segítségünkre lesz Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke gyakorlati teológus, egyetemi tanár, Dani Eszter és Kocsis Áron református lelkipásztorok,Füzes Ádám katolikus pap, valamint Pásztor Zsófi metodista lelkész.

 

A programok részletes leírása ide kattintva, valamint a csatolmányban érhető el.

Forrás: Herman Ottó Intézet
 

Cikk megosztása