A Herman Ottó Intézet szakemberei hívják fel a figyelmet a napjainkat egyre inkább meghatározó  klímaváltozással kapcsolatos fontos információkra  a Művészetek Völgye Fesztivál Teremtésvédelmi Udvarában 2016. július 28-án.

Ma egyre inkább a figyelem középpontjába kerül a klímaváltozás, mint az emberiség egyik legrelevánsabb kérdése. Közvetve vagy közvetlenül az élet minden területére hatással van, meghatározza és befolyásolja természeti környezetünket, megváltoztatja a környezeti elemek állapotát és befolyásolja a társadalmi –gazdasági körülményeket, ezzel folyamatosan új kihívás elé állítva az emberiséget.   A téma súlyossága szülte azt a felismerést, hogy szükség van egy olyan beszélgetésre, ahol globális és magyarországi viszonylatban, valamint a közösségek és az egyén szemszögből is megközelíthetjük a témát, rámutatva arra, hogyan készülhetünk fel a klímaváltozás hatásaira, illetve mit tehetünk az ügy érdekében a mindennapi életünk során.

A pódiumbeszélgetésen részt vesz többek között Béres András, a Herman Ottó Intézet szakmai főigazgató-helyettese, a Szent István Egyetem vezető oktatója. Az általa vezetett Környezetügyi Igazgatóság kiemelt feladatának tekinti az éghajlatváltozásra való felkészülés, alkalmazkodás segítését az élet minden területén. Riesz Lóránt a Környezetértékelési osztály vezetője, aki a levegőtisztaság-védelem és a klímaváltozás kérdéseivel foglalkozik mindennapi munkája során. Az osztály által nemrégiben kiadott Éghajlatváltozás - Megelőzés és alkalmazkodás című kiadványukban olyan jó gyakorlatokról lehet olvasni, melyek segítenek számunkra a globális kihívásra megfelelően felkészülni. További résztvevőként köszönthetjük Fegyveres-Fiskál Gábort, a Dipol Humánpolitikai Intézet Kft. ügyvezető igazgatóját, Nagykovácsi alpolgármesterét, aki a környezettudatos gondolkodásra hívja fel a figyelmet. Szóráth Zoltán végzett agrármérnök, a Herman Ottó Intézet hulladékgazdálkodási szakértője a talaj védelméről ad át hasznos információkat illetve a körkörös gazdasági modell kialakításának kérdéseiről beszél. Mindemellett Bedő Károlyné, az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának projektvezetője osztja meg gondolatait, aki közel tíz éve foglalkozik környezetvédelemmel és környezetvédelmi szemléletformálással.

Az esemény során szó lesz oktatási, képzési kérdésekről, bemutatják a nemzeti klímaalkalmazkodási hálózatot és nem utolsósorban, hogy egyénként vagy egy közösség részeként, milyen lehetőségeink vannak környezetünkért tenni, a szelektív hulladékgyűjtéstől kezdve egészen a vásárlási szokásaink megváltoztatásáig.

A Herman Ottó Intézet munkatársai a pódiumbeszélgetés ideje alatt változatos környezetvédelmi foglalkozásokkal készülnek gyerekek számára. Kicsik és nagyok egyaránt megismerkedhetnek az éghajlatváltozás jelentőségével, a komposztálás fortélyaival, illetve a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával. Interaktív bemutatón hallhatnak a gyakran elfelejtett, ugyanakkor mindannyiunk életében jelen lévő zaj kérdéseiről, valamint számos egyéb játékkal bővíthetik környezetismeretüket, környezettudatosságukat.

Bővebb információ elérhető itt és ide kattintva.

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása