alt

Értékeink hosszú távú fenntarthatóvá tétele folyamatos kihívás elé állít bennünket – mondta Szakáli István Loránd az Értékek, értékőrök, hungarikumok című pódiumbeszélgetésen, amelyet a Herman Ottó Intézet, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület és a Pannon Térség Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány szervezett Kapolcson.

Szakáli István Loránd hangsúlyozta a Művészetek Völgyében: a hungarikum mozgalom egyik fő feladata, hogy jelen helyzetünket elemezve, hagyományainkhoz, értékeinkhez visszanyúlva és onnan erőt merítve szálljunk szembe a jelen kor kihívásaival. Az ehhez szükséges célokat és eszközöket rendszeresen felül kell vizsgálni, újra kell gondolni, valamint az ehhez kapcsolódó eszköztár folyamatos bővítése is elengedhetetlen feladatunk.

Az agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a hungarikum törvény 2015. évi módosításának egyik legfőbb erénye, hogy nem szabályoz túl, teret ad és ezzel lehetőséget teremt a közösségek által létrehozott értékek sokszínűségének megmutatására.

A beszélgetés során Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány vezetője hangsúlyozta: nagyon fontos szempont az értékeink gyűjtése és fenntartása során, hogy minden érték mögött legyen helyi közösség, helyi emberi elkötelezettség, amely feladatban a civil szereplőknek lehet fontos szerepük. Ebben a munkában a fiatalok kiemelten fontosak, ugyanis ők viszik tovább a szellemiséget és rajtuk keresztül adható át a jövőnkért tenni akarás közösségi élménye.

A pódiumbeszélgetésen részt vett Hoffner Tibor, Kandikó Rita a nagyvázsonyi Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület, Bazsó Gabriella a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért szervezet képviseletében valamint Horváth Viola, a Herman Ottó Intézet szakmai tanácsadója. A beszélgetés házigazdájaként Böröcz Lívia, Közösségi Fejlesztésekért és Értéktárakért Felelős Osztály vezetője köszöntötte a résztvevőket.

 

A Herman Ottó Intézet Teremtésvédelmi Udvarában tovább folytatódnak a programok a fesztivál végéig:

  • 2016. július 27. Önkéntesség itthon és a nagyvilágban – pódiumbeszélgetés
  • 2016. július 28. Hogyan készülhetek fel a klímaváltozásra? – pódiumbeszélgetés
  • 2016. július 29. Tájak, közösségek, natúrparkok - kerekasztal beszélgetés
  • 2016. július 30. Jelenkori kipusztulások – pódiumbeszélgetés

 

A részletes programért látogasson el a fesztiválhelyszín hivatalos Facebook-oldalára:

fb.me/teremtesvedelmiudvar

 

Forrás: kormany.hu, Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása