alt

A Herman Ottó Intézet 2016-ban a Teremtésvédelmi Udvar programjaival volt jelen Kapolcson, a 26. Művészetek Völgye Fesztiválon. A rendhagyó istentiszteletek és pódiumbeszélgetések a közösségek, értékeink, környezetünk, szemléletformálás témái köré épültek.

A Herman Ottó Intézet a Teremtésvédelmi Udvar programjaival, izgalmas pódiumbeszélgetésekkel várta a fesztiválozókat a Művészetek Völgyében 2016. július 23. és 31. között, ahol környezetünk gondjai, értékrendünk és egymáshoz való viszonyunk problémái kerültek a középpontba. A meghívott előadók válaszokat kerestek arra, hogyan válhatunk felelősen gondolkodó, cselekvőképes, önfenntartó emberré közös otthonunk gondozásáért. A beszélgetések alapját Ferenc pápa 2015 nyarán megjelent enciklikája adta, amely összeköti környezetünk gondjait értékrendünk és egymáshoz való viszonyunk kihívásaival, megalkotva az átfogó ökológia fogalmát.

A fesztivál első vasárnapján a pódiumbeszélgetés résztvevői előítéleteink kialakulásáról és a hozzájuk kapcsolódó társadalmi folyamatokról tartottak előadást. A folytatásban pedig olyan témákat részleteztek, mint az átalakuló közösségek, az ökoszociális mozgalmak, az egyházak szerepe a vidék fejlesztésében. Ismertették a társadalom lelki megújulásának lehetőségét, tájékoztattak zarándoklatokról, zöldutakról, önkéntességről itthon és a nagyvilágban. A Herman Ottó Intézet Környezetügyi Igazgatósága fokozott aktualitása miatt a klímaváltozás kérdését választotta témaként, ami közvetve vagy közvetlenül az élet minden területére hatással van, új kihívások elé állítva az emberiséget. Továbbá az intézet Természetmegőrzési és Ökológiai Osztálya a fajok jelenkori kipusztulásáról kezdeményezett eszmecserét.

A fesztivál utolsó napján a Kapolcs és Vigántpetend közötti Csórompusztán, a magtárépület melletti vén diófa árnyékában szabadegyetem jelleggel, szűkebb körben, kötetlen formában beszélték át és gondolták tovább a korábbi napokon elhangzottakat. Az eszmecserében részt vett Révai Mátyás humánökológus, Maté Klaudia tájépítész, Kandikó Rita, a „Fekete Sereg” Ifjúsági Egyesület elnöke, továbbá a közösségfejlesztés terén példaértékű eredményeket felmutató nagyvázsonyi szervezet több fiatal aktivistája is, akik önkéntesként segítették a Teremtésvédelmi Udvar eseményeinek sikeres lebonyolítását. A Herman Ottó Intézetet Eperjesi Tamás, a Természetmegőrzés, Tájfenntartás és Közösségi Fejlesztések Igazgatóságágának igazgatója és több közvetlen munkatársa is képviselte, köztük Kovács Erika Rozália, aki egyben a Czinka Panna Népfőiskola Egyesületnek is tagja. Csórompusztához, mint helyszínhez szervesen kötődik a Hello Wood nevet viselő nemzetközi építészeti fesztivál és nyári egyetem, amelynek egyik alapítója, Pozsár Péter építész, tervező a közösségi kezdeményezéshez kapcsolódó több éves tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel.

Füzes Ádám katolikus pap, a Kanter Károly Felnőttképzési Intézet igazgatója hozzászólásában a jó ügyek érdekében történő együttműködések fontosságát emelte ki, utalva arra, hogy az egyházak teremtésvédelemhez kapcsolódó törekvései összhangban vannak a Herman Ottó Intézet környezetvédelemre és környezettudatos szemléletformálásra irányuló célkitűzéseivel, ezért van létjogosultsága a közös cselekvésnek. Az egyházi partnerszervezetek képviseletében jelen volt még

Pásztor Zsófia metodista lelkész és Pásztor Zoltán, a Magyarországi Metodista Egyház laikus elöljárója is, aki szerint az önkéntesség és a közösségért való tenni akarás a vallásos emberek körében erőteljesebben van jelen, a kitűzött célok elérését pedig a hálózatban gondolkodás képes hatékonyan elősegíteni.

A záró beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a Herman Ottó Intézet Művészetek Völgyéhez kapcsolódó vállalása számos területen pozitív eredményt, előrelépést hozott, hiszen a civil és egyházi partnerszervezetekkel együttműködésben történő megjelenés egyaránt hatékonyan szolgálta az értékorientált közösségek megerősödését és kapcsolatfelvételét, továbbá a környezettudatos szemléletformálást a fesztivál látogatói körében.  A sokoldalú helyzetértékelést követően körvonalazódott több olyan innovatív kezdeményezés is, amelyek elősegíthetik az elmaradott hazai vidéki térségek felzárkózását.

 

Forrás. Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása