alt

Hogyan legyünk gondoskodó gazdái a tájnak, otthonunknak? 2016. július 29-én, Kapolcson a Herman Ottó Intézet Teremtésvédelmi Udvarában az állami és civil szféra képviselői közösen keresték a kérdésre adható válaszokat. A  pódiumbeszélgetésen V. Németh Zsolt államtitkár is részt vett.

Különlegességgel, Lelki táplálék déli harangszóra címmel, rendhagyó istentisztelettel vette kezdetét a Herman Ottó Intézet programja a Művészetek Völgye Fesztivál Teremtésvédelmi Udvarában, 2016. július 29-én. A Pásztor Zsófi metodista lelkész és Füzes Ádám katolikus pap által vezetett elmélyülést és feltöltődést pódiumbeszélgetés követte.

A világon minden mindennel összefügg – idézte Ferenc pápa gondolatait V. Németh Zsolt köszöntő beszédében. A környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár rávilágított: a természet védelmében nagyon sokan részt veszünk, amelyben az egyház egy új fejezetet nyitott a 2015-ben megjelent enciklikával. Üdvözölte a Herman Ottó Intézet kezdeményezést, amely morális alapokra helyezve széles társadalmi rétegeket, szakterületeteket, közösségeket fogott össze környezetünk és a természet szeretetének, védelmének jegyében.

Az intézet feladatait – amely korábban a vidékfejlesztést, most pedig a természet és környezet védelmét jelenti – mindig az értékek mentén végezte és teszi azt ma is – hangsúlyozta Mezőszentgyörgyi Dávid. Küldetésünk, hogy ezt minél szélesebb körben, a fiatalok, a civil szervezeteket, az egyházat bevonva tegyük. Mindez azt a célt szolgálja, hogy a mi, és ezáltal a gyermekeink élete is jobbá váljon – tette hozzá a főigazgató.

Az esemény alkalmat adott az Európa Tanács Táj Díját elnyert Hetés és az ottani helyi közösségek által elért eredmények bemutatására. Kitért a naturparki iskolák külföldi példáinak megismerésére, hazai alkalmazhatóságának feltérképezésére. Részletezte a natúrparkok és nemzeti parkok tevékenysége közötti hasonlóságokat és különbségeket, illetve az agrárfejlesztések és az alulról építkező közösségi kezdeményezések közötti kapcsolat. A közönség arra is választ kapott, hogy milyen szerepet játszhat egy közösség lakóhelye fenntartható fejlődésében. Emellett azt is megtudhatták, milyen szerepe van az ökoturizmusban, az értékfelmérésben, az értékekre alapozott fenntartható közösségi fejlesztésekben, valamint az együttműködési kultúra megerősítésében a natúrparkoknak, zöldutaknak.

A pódiumbeszélgetésen részt vett Básthy Béla, a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke, Sáringer-Kenyeres Tamás, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke, valamint a Zöldutak Módszertan Egyesület elnöke, Budai Krisztina, Tar Gulya, a Herman Ottó Intézet Tájegyüttműködésért, Zöldgazdaságfejlesztésért és Ökoturizmusért felelős osztály vezetője, illetve az intézet szakmai tanácsadója és geográfusa Kiss Gábor is.

További képek elérhetőek ide kattintva.

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása