alt

A Herman Ottó Intézet augusztus 26-án a Zöldutak Módszertani Egyesület együttműködő partnereként vett részt az immár második alkalommal megrendezett Gyüttment Fesztiválon  Nógrád megyében, Csobánkapusztán.

A négy napos rendezvény programkínálatát tekintve a környezettudatos vidéki életre, a hagyományos, természetközeli gazdálkodásra és az ökotudatos létezésre fókuszált leginkább. Döntően e témákhoz kapcsolódóan összesen több mint száz előadás közül választhattak a fesztiválra érkezők, emellett nagyszámú bemutató és szervezett túra is segítette a tapasztalati úton megszerezhető ismeretek átadását.

A Herman Ottó Intézet munkatársai Tar Gyula vezetésével augusztus 26-án a hazai élővilág megismerését célzó játékokkal és totóval várták a gyerekeket és a fiatalokat, kora délután pedig Jánossy László biológus, természetvédelmi referens invitálta kötetlen beszélgetésre a fesztivál látogatóit a fajok kipusztulásáról, a biodiverzitás fontosabb kérdéseiről, személyes tapasztalatait is megosztva e témában. A látogatók a nap folyamán megismerkedhettek a Herman Ottó Vándortanösvénnyel, továbbá a tájhoz kötődő értékek közösségi gyűjtésének módszertanából is kaphattak ízelítőt.

A fesztiválon bemutatkozott számos környezettudatos értékrendet valló civil szervezet és közösség, köztük a Zöldutak Módszertani Egyesület (ZÖME), amely a terület központi részén, az úgynevezett „Hobbit Ház” környékén kialakított, valóban már-már mesébe illő helyszínen nyújtott betekintést a hazai zöldutak sokrétű tevékenységébe. A hazai zöldutak reprezentatív bemutatásának megszervezésében, a feladatok koordinálásában pedig Budai Krisztina, a ZÖME elnöke vállalt szerepet. E célt kiválóan szolgálta többek között a zöldutak mindennapjait megörökítő csipesz galéria és a szakmai kiadványokat, prospektusokat felvonultató rögtönzött könyvtár is. A Nógrádi Zöldutak munkájában is aktív szerepet vállaló Horváth Kata, a népművészet ifjú mestere a kosárfonás alapjaival ismertette meg az arra kedvet és tehetséget érzőket. A közeli Bujákról érkező Tóth Sándor a népi gyümölcsészet gyakorlati praktikáit, az oltás és a szemzés műveleteit mutatta be a különböző korosztályoknak. A megjelenést szó szerint is színesítette a diósjenői Boróka Egyesület kézműves termékeket felvonultató standja és a szervezet önkéntesei, munkatársai által megtartott hagyományőrző kézműves foglakozások. A Mecsek Zöldutat képviselő Németh Ibolya – vagy ahogyan szinte mindenki ismeri: BioBia – reggelente helyben gyűjtött gyógynövényekből készített teát, majd több órás gyógynövény-ismereti túrákra invitálta a téma iránt fogékony közönséget. Szombaton délután Körmöczi-Kriván Péter „Gordiuszi csomóbál” című drámajátékának adott otthont a bázis.

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása