alt

Idén a hetedik Helyi Aktivációs Műhelynapnak szeptember 22-én Hajdúnánás-Tedej adott otthont. A tudásmegosztó, tapasztalatcserét ösztöntő rendezvény fókuszába ezúttal az agráriumhoz szorosan kapcsolódó helyi gazdaságfejlesztés került.

A Hajdúsági Vidék- és Területfejlesztési Szövetség által működtetett Integrált és Szolgáltató Térben megrendezett műhelynapon elsőként Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően Eperjesi Tamás, a Herman Ottó Intézet főigazhgató-helyettese megnyitó beszédében kitért az IKSZT-program vidéki térségek felzárkózását, helyi közössségek megerősödését elősegítő eredményeire, a HAM-ok küldetésére, valamint  az intézet értékorientált, szemléletformáló vállalásaira is.

 Böröcz Lívia, a Herman Ottó Intézet Közösségi Fejlesztésekért és Értéktárakért felelős Osztályának vezetője előbb az IKSZT-k működéséhez, szakmai tevékenységéhez kapcsolódó aktuális tudnivalókat osztott meg a hallgatósággal, majd röviden szólt a Szelíd térségfejlesztési modellek a gyakorlatban elnevezésű, helyi gazdaságfejlesztést célzó programról, melyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Herman Ottó Intézet közösen hirdetett meg a Tokaj-Hegyalja történelmi borvidéken és a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetben működő helyi szervezetek támogatására.

Tar Gyula osztályvezető a közösségi értékgyűjtés és tájérték felmérés motivációjára és módszertanára helyezte a hangsúlyt prezentációjában. Jó gyakorlatként bemutatott több olyan, helyi értékek feltárására és középpontba állítására irányuló mintaprogramot, melyek a Herman Ottó Intézet szakmai közreműködésével valósulhattak meg.

Bódi Judit, a TEDEJ Agrártermelő és Szolgáltató Zrt. ügyvezetője a nagy múltú vállalatcsoport és a helyi civil szervezetetek sokrétű kapcsolatrendszerét és együttműködését vázolta előadásában. Gál Gergely, a Hajdúsági Vidék- és Területfejlesztési Szövetség elnöke ismertette a HAM-ot befogadó IKSZT tevékenységét, beszélt továbbá a jövőre vonatkozó tervekről, elképzelésekről is.

A Nánási Portéka védjegyrendszert Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere mutatta be a jelenlévőknek, melyet 2013-ban vezettek be a településen. A védjegytulajdonos önkormányzat célja a helyi gazdaság fellendítése a hajdúnánási termékek ismertségének növelésével, a termelők ösztönzésével és a termékeik megkülönböztetésére alkalmas saját márka építésével. Ehhez kapcsolódóan ismertette a Bocskai korona nevet viselő helyi fizetőeszköz működésének főbb jellemzőit, struktúráját, továbbá a helyi gazdaság- és közösségfejlesztési vonatkozásait.

Az Ökogyülekezeti Mozgalom környezettudatos szemléletformálást és ökológiai gondolkodást középpontba állító tevékenységéről Kocsis Áron református lelkipásztor számolt be a hallgatóságnak, továbbá az egyházak gazdaságfejlesztésben betöltött szerepéről osztotta meg tapasztalatait, gondolatait.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása